Ingelas dagbok

Ingelas dagbok

Några dagars skogsfågeljakt i norr

DremelPosted by Ingela Lindfors Sun, September 03, 2017 10:12:10

Vilka kanonbra dagar vi har haft!

Startade hemifrån vid 03 natten till tisdagen 29 augusti. Några dagar hade redan gått sedan premiären och jag hade bara hunnit ut i skogen en gång.
Kom upp mitt på dagen till Rajastrand som ligger nordväst om Hoting. När vi var där första gången var Riva 15 månader och hade sin första säsong. Innan den veckan hade vi ingen aning om hennes medfödda talang i skogen. Då sköt vi bl.a. två tjädertuppar för henne. Sen har det bara rullat på och hon har lärt oss det här med skogsfågeljakt.

Hur som helst så åkte vi ut i skogen på tisdag eftermiddag. Vi har ju fyra hundar som skall gå så vi kör två i taget och varvar med dem. Vi startade med Dremel och Cleo. Båda jobbar fint i skogen med bra kontakt. Sköt en tjäder för Dremel (hur det nu gick till???)
Sen tog vi Riva och Åska. Hade många fina situationer på orrkullar och någon ripsituation.

Åska var lite slarvig med skogsfåglarna förra året men nu verkar hon vara tillbaka till sitt vanliga jag. Hon är så söt när hon står, hon ser liksom hemlig ut på något sätt. smiley
Tyvärr hade inte Uffe satt på sig huvudkameran. Hade varit kul att ha dessa fina fågeltagningar på film.

Dag två
På förmiddagen gick vi med Riva och Åska på ett för oss nytt område. Riva producerar fåglar på löpande band och vi fick flera fina situationer på orre som alltid gick in i blötmarker där det var tätt. En av löporna blev väl 300 meter och det som var så läckert med den var att vi märkte att Åska sekunderade och de samarbetade på löpan. Plötsligt lättar en orrkull och Uffe skjuter en och skjuter bom på en annan som jag sköt på i stället. Jag tyckte att jag fällde den men jag var inte helt säker. Riva försvann ut i ett sök och efter en stund kom hon tillbaka med den. Jippie!! Äntligen!! Jag är ju långt ifrån lika snabb som Uffe med bössan men jag jobbar på det. :)

Sen började vi köra Åska och Riva tillsammans där det var lite med öppet som på myrar och så. De jobbar på egen hand och blir det något så sekunderar de varandra. Så läckert.
Kom upp på vägen som ledde tillbaka till bilen och hundarna fortsätter att arbeta. Riva är expert på att reviera över vägar och ganska snart fick vi en fin situation på orrar en bit in i skogen. Även här ett snyggt samarbete av tjejerna.

På eftermiddagen tog vi ”ungdomarna” till det stället där vi hade så mycket orre i går för att Cleo skulle få en bra chans att utvecklas. Dremel har vi gett upp, han kommer aldrig att fungera på skogsfågel. Cleo skötte sig galant och hade fina arbeten på både orrar, tjäder, ripa och änder. Sååå nöjd!

Dag tre
Bestämde oss för att testa ett helt nytt ställe igen. 1½ mil på smala, knaggliga grusvägar ledde oss långt ut i skogen längs en sjö. Jag tyckte väl inte att det såg så kul ut i terrängen. Tätt och eländigt men vi tog ungdomarna och gick in. Det var mycket uppför i snår och trassel och jag spottade och svor. Dremel stötte fågel och drev omkring dem med skall och Cleo fick gå på tomma marker.... När vi till slut kom upp på typ 600 meter blev det så himla fint! Myrar i etage och fina marker med björksly. Hade kunnat gå där flera timmar för det var så fint. Dock inte så gott om fågel. Vände neråt till bilen efter några timmar för att ta en fika vid sjön innan vi skulle ta Åska och Riva.


Valde att gå upp längs samma väg fast en bit bort. Riva och Åska är ju onekligen lite mer rutinerade på detta så vi tänkte att det kanske visst fast ok med fågel men att ungdomarna inte riktigt klarade av att hantera dem.

Men även tjejerna hade fåtalet situationer. Enda dagen som vi inte haft fågel med oss hem.

Dag fyra
Valde att gå på ett beprövat ställe idag. Förra året hade vi gott om tjäder här. Började med Cleo och Dremel. Nästa år får Dremel vara hemma....Han stötte fåglar, hade ett älgdrev på över 2 km och ett långt hardrev. Det där med älg och hare är han ju bra på men fågel... NOT!

Cleo fick jobba i löpor som ju var tomma. Vi bestämde att Dremel bara skulle få lite släpptid och att vi skulle låta Cleo gå mer. Tyvärr gick vi upp en tjäder för vi gick på lite väl snabbt så Cleo hann inte få till det med den. Efter att Cleo gått ett längre tag så släppte vi Dremel en stund och han drog rätt över en myr och stötte en vuxen tjädertupp som flög rakt över oss. Uffes bössa strulade och jag tog instinktivt tag i Cleos halsband i stället för att skjuta. Sitter i ryggmärgen sedan tiden med Ozzie att hunden kommer att sticka. Cleo är ju faktiskt tillräckligt lydig så jag hade mycket väl kunnat fokusera på tuppen stället. Typiskt.
När Dremel kom tillbaka dit där han stötte tuppen så gick det upp en hare som han hamnade typ 5 meter bakom. Den drev han högljutt i 800 meter där han fick tappt. Han hittade på den igen och det vände och gick emot oss. Sen tappade han bort den. Husse imponerad över arbetet såklart. smiley

Kopplade drummeln och Cleo fick gå igen.


På eftermiddagen gick vi med Åska och Riva på ett annat beprövat ställe. Många fina situationer och några fåglar i säcken.

Dag fem
Städade ur stugan och begav oss iväg till skogen. Jaga halvdag i dag och bestämde oss för att åka med Riva dit där Dremel stött tjädertuppen och div. andra kullar. Riva jobbade på fantastiskt bra trots att det var dag 5. Hade bl.a. en löpa som gick upp, upp, upp, upp. Uffe och jag var helt slut när vi kom upp på den högsta punkten. Där lättade den vuxna tjädertuppen ut över dalen och vi satte oss en stund för att återhämta oss. Säkert samma tupp som vi träffade på igår.

Riva hade flera arbeten och två fåglar fick följa med oss hem.


Rastade av de mindre nöjda hundarna som suttit i bilen för att ta oss hemåt.

Hade fem fantastiska dagar här uppe! Mest glad är jag ändå över att Riva hållit ihop fysiskt. Hon har ju under en tid ”tappat bakdelen” i bland. Typ när hon har hoppat upp på altanen och så. Såklart har jag varit orolig för att det varit något i ryggen med diskar och sånt. Att det skulle vara slutjagat med henne.
Tack vare en av mina fantastiska valpköpare fick jag kontakt med en veterinär i Täby som vi åkte till i somras. Jag ville kolla upp om det kunde vara något fästingburet hon går och bär på. Riva verkade öm i slutet på ryggen när hon kände igenom henne. Jag har ju märkt att hon ogärna har velat sitta ner längre stunder. Hon ansåg att det kunde vara värt att testa att behandla och hon fick en tuff kur i tre veckor. Nu kan man trycka längs ryggraden utan att hon är besvärad av det och hon har jagat precis som vanligt. Gått lika mycket och i samma tempo. Inte varit stel eller att vi på något sätt märkt något. Jag är så jävla glad över det!!! Älskade Riva.

Något som gör mig hoppfull också är att Cleo hade en hel del fina fågelarbeten som hon skötte på bästa sätt. Både löpor och stånd på direktvittring. Nu gäller det bara att ge henne massor med timmar i skogen så kan det kanske bli riktigt bra ändå. smiley