Ingelas dagbok

Sandra och DimmaDagbok

Posted by Ingela Lindfors Sat, July 20, 2019 11:04:25

Först vill jag börja med att skriva om Sandra Ljung med Alarängens Dimma och deras prestationer. Sandra med familj har inte haft det så lätt under Dimmas uppväxt pga Dimmas allergi. Men de har inte givit upp utan gett henne det hon behöver på alla vis.
Dimma är en superhärlig hund med mycket arbetslust vilket såklart motiverat dem att träna. Nu under våren har Sandra tagit jägarexamen vilket intygar hennes stora engagemang.
Sandra och Dimma har även nu under våren gått eftersökskurser och för ett par veckor sedan startade de på sitt första viltspårprov. Det blev GK Anlagsklass.
Se var det dags för eftersöksgrenarna (släpspår och vattenapportering). Full pott (10/10) på Östras ordinarie prov på Gålö.
Sandra hade anmält sig till ett särskilt prov dagen efter som hon vilket de egentligen inte behövde starta på men varför inte testa elitklass? smiley
Sandra fick tag på en gås som Dimma fick hälsa på för första gången samma kväll.
Ja, det blev full pott även i elitklass trots ett svårt vatten. Det är så himla kul att de äntligen får skörda frukten av all träning de har lagt ner. smiley
Blog image

E-kullen är föddCleo

Posted by Ingela Lindfors Sat, June 08, 2019 17:55:38

2019-06-04 (tisdag)
Under måndagen när vi tempade Cleo så hade hon börjat gå ner i temp. Oj, det börjar närma sig...
Först ett dygn senare runt 20-tiden kom den första valpen ut, en liten tjej.
Cleo tog verkligen till sig henne direkt. Lade sig beskyddande med hakan över henne. smiley

Blog imageSen kom de på löpande band. 7 valpar (2 hanar och 5 tikar). De kom igång och diade bra allihopa och Cleo var fantastisk med dem.
Blog image
Sen runt midnatt så var det stopp. En valp fastnade och Cleo krystade i drygt en timme utan resultat. Vi ringde Ultuna för att fråga om råd. Vi var inställda på att behöva åka in dit akut. Dessvärre hade de stängt och hänvisade till Bagarmmossen eller Strömsholm. Det är 18 mil enkel resa. Verkligen inte något man vill utsätta en tik med förlossningsprobem för.
Uffe satte på sig gummihandskar med glidslem och fick efter många försök tag på den valpen som satt fast. Cleo var väldigt duktig och medgörlig. Den valpen, som var jättestor, var död och även den som kom efteråt. Tråkigt men huvudsaken var att Cleo fick ut dessa och att det gick bra med henne.

Blog imageDet som har varit tufft nu de första dagarna är värmen. Det är jättevarmt ute och vi har haft varmt i hela huset och hela 29 grader i rummet där valparna är. Cleo har varit märkbart påverkad och stressad av detta.
Jag lade ut en förfrågan i en lokal Facebookgrupp om den var någon som hade en luftkylare att låna ut. Direkt så svarade en kvinna här i byn att vi kunde låna en av dem. YES! Åkte direkt och hämtade den. Nu har vi fått ner temperaturen så att Cleo trivs och det verkar vara lagom åt valparna också som ligger lite lagom utspridda.
Tack och lov att jag har mångga kunniga personer runt mig som hjälper mig när jag blir stressad och inte riktigt kan tänka klart...
Tack Ulrika Berge, Sigrid Agenäs och Jenny Pesciatini smiley

Blog image
Nu ska vi bestämma till vilka familjer valparna ska få flytta om 8 veckor. Jag har en lång lista med superbra intresserade valpköpare. Med bra valpköpare menar jag att de jagar, aktivt, har hunden som famijemedlem och att de har en bra plan för hunden i vardagen, alltså jobbar deltid eller kan ha hunden med på jobbet etc. Jag tycker ju såklart att det är jättekul om de kan tänka sig att starta hunden på jaktprov och kanske ställa ut den på utställning någon gång men det är inget måste.
Jag skulle ju så gärna vilja sälja till alla dessa men jag kan ju inte trolla. Vi ska ju ha en tikvalp kvar samt Jorms ägare ska ha en hanvalp. Alltså finns de bara 5 valpar att sälja. Lyxproblem, jag vet..

Det ska bli så spännande de här kommande veckorna smiley
Fortsättning följer....

Blog imageDet närmar sig...Cleo

Posted by Ingela Lindfors Thu, May 30, 2019 14:58:59

Nu är det bara en vecka kvar. Cleo mår bra men är märkbart påverkad när hon ligger ner. Det är trångt där inne nu. smiley Vi är sååå nyfikna på hur många det är. I går kväll kände jag tydliga protester inifrån magen. Undrar vem det var. Var det Elin, Emma eller kanske Elvin? smiley
Blog imageDen översta bilden är tagen 3 veckor efter parningen och den nedre så är det två veckor kvar till födsel.Cleo+Jorm=SantCleo

Posted by One test Sun, March 17, 2019 11:01:06

Blog image
Eftersom att Cleo vägrade att gå med parning förra vintern så vågade jag inte riktigt hoppas på någon den här gången heller. Vi tänkte att vi skulle göra lite annorlunda den här gången och hämtade hem den tilltänkta bara några dagar in i löpet. Hon kanske ville lära känna honom innan... smiley

Vi åkte upp till Kramfors och hämtade hem Rodedalens Jorm som är just så härlig som jag hade fått honom beskiven av Maria Tjärnström, Kungshällans Kennel. Vilken härlig kille. Lite oroliga var vi för hur det skulle fungera med en liten ettrig och smådryg terriervalp. Han var hur snäll och tolerant som helst. Han kom till ro snabbt hemma hos oss och har busat med både Åska, Peppar och Cleo. Han är mysig och gosig och älskar att vara nära. Vilken bra hane. Jag tror att detta kan bli hur bra som helst.

När jag anade att höglöp var på gång så åkte jag och gjorde ett progesterontest för att få svar på när det skulle kunna tänkas vara dags. Cleo ställde upp sig och visade sig villig... tills han skulle kliva upp och hålla henne runt ljumskarna. Då blev hon förbannad. När han slutade backade hon upp mot honom för att han skulle prova igen men blev då arg igen. Han fick bara hänga, knuffa och greja på henne men INTE kliva upp med båda tassarna på varsin sida.
Herregud, dagarna gick jag började känna mig (mycket) frustrerad. Jag åkte till ett ställe där Cleo blev till för ganska exakt 5 år sedan och där fick vi till en parning med 15 minuters hängning. YES!! Sen bidde det ingen mer parning. Han försökte på alla vis för att hon inte skulle bli arg. Till slut hade de heta dagarna förbrukats och nu kan vi bara hoppas. Ultraljud kommer att göras om några veckor. På måndag kör vi hem Jorm igen och jag måste säga att det kommer att bli lite tomt utan mysfarbrorn. smiley
Blog image
Cleo har erhållit Vet´s Dixis vandringsprisCleo

Posted by Ingela Lindfors Sat, March 16, 2019 11:15:03

Cleo har erhållit Vet´s Dixis vandringspris 2018 för högsta poäng på fullbruksprov i SVK Östra.
Tyvärr har jag lite svårt att glädjas åt detta så hon egentligen skulle ha blivit Sveriges första korthårsvorteh som erhållit den nya titeln SEFBCH (Svensk Fullbrukschampion).
Jag kan inte skriva så mycket om det här för då blir det sura miner....

Hon hade full pott på alla moment på alla skogsmoment (valde bort möjligheten till bonuspoäng på viltspåret). Full pott på vattenmomenten förutom en pinne bort på sök under bössan.
På fältdelen kan jag bara skriva att det hände väldigt konstiga och felaktiga saker och hon fick ett andra pris. Jag vet att ett 2: pris är väldigt bra men när hon mer än väl förtjänade ett 1:a pris så är det inte ok. Cleo är fantastisk!
Blog image


Jakt, bröllop och sorgDagbok

Posted by Ingela Lindfors Thu, March 07, 2019 12:45:36

Åkte mot Rajastrand för att tillbringa några dagar med jakt tillsammans med bästa vännerna Linda, Kenny och deras son Jesper samt alla hundarna Riva, Cleo, Åska, Dremel, Skoja och Driva.

Första dagen jagade Uffe och jag med Åska och Riva på förmiddagen och Cleo på eftermiddagen.
På onsdagen hann vi bara jaga i några minuter innan Riva kom tillbaka hoppandes på tre ben. Ett sticksår på insidan av knät gjorde att vi fick avbryta jakten. Min oro var stor och min magkänsla sa mig att denna skada inte var bara en bagatell. På eftermiddagen åkte vi till Strömsund och besökte veterinär. Vi blev lugnade av att de inte hittade något annat är ett hål som precis klarat knäleden. Hon blev sydd och vi åkte tillbaka till Rajastrand. Jakten var över för Riva för en tid (för gott tyvärr visade sig sen när vi kom hem och de röntgade.smiley)

Blog imageDremel som hade en skada i sitt vildsvinsskadade ben (oktober 2017) fick tålmodigt vänta i bilen tillsammans med Riva resten av dagarna. Dremel fick ett djupt sticksår i en baktass i juli. Han drogs med detta länge eftersom antibiotikan inte tog bakterien. Dessutom misskötte sig Ultuna på flera sätt. ☹ Jagade med Cleo och Åska resten av dagarna. Sista dagen gick jag och Cleo med Kenny och Driva och Uffe gick själv med Åska. Jag fick vara med när Kenny sköt första skogsfågeln för Driva. Underbart.
Bortsett från ständiga bandageomläggningar på Dremel, oro för Riva samt frustration över att se dem plågas över att inte få vara med och jaga så hade vi skapligt väder och bra med fågel.
Blog image
Fredag den 31 augusti mötte vi upp en vigselförrättare och hade dubbelbröllop. Kenny, Linda, Uffe och jag. Så himla fin kväll! Vi skålade med champagne i kåsorna och sen åkte vi till stugan och gjorde en supergod middag! En jättetrevlig kväll men som tyvärr genomsyrades av sorg och oro för trasiga hundar. Kommer antagligen att göra det en tid framöver också vilket är jättesorgligt.

Blog imageBlog imageBlog imageBlog image


Fy fan vilken skitdag!Dagbok

Posted by Ingela Lindfors Wed, March 06, 2019 12:40:08

Kopierat från Facebook eftersom detta fortfarande är för jobbigt att tänka på och jag orkar inte bryta ihop idag. smiley

2018-09-10
Jag orkar inte skriva så många rader men jag känner ändå att mina nära och kära har rätt att veta. Trots allt ert stöd och hållna tummar så ville inte Dremels tå läka så i dag blev vi tvungna att ta det svåra beslutet att låta honom somna in. Eftersom han saknade känsel i den tassen så gick det inte och tassen blev fulare och fulare.

Vi hade även bokat en tid för undersökning av Riva då hon fortfarande inte ville stödja på bakbenet som hon skadade på jakten 29 augusti. De röntgade och konstaterade att senan från knäskålen och nedåt var uttänjd och operation krävdes. Riva är 9 år och vi kände att med operation, konvalescens, rehab och en oviss prognos var inte det ett alternativ. Vi tog därför beslutet att där och då låta henne fortsätta att sova. Det känns så jävla tungt!

Tack Riva för alla år och tack för allt du lärt mig om skogsfågeljakt. Jag får aldrig mer en sån som du. <3

Tack Dremel för att du så många gånger fått mig att skratta under alla dina galna upptåg. <3


Blog image

Intruktörsutbildning Steg 2Dagbok

Posted by Ingela Lindfors Wed, April 18, 2018 20:12:02

Blog imageSå var det dags för Jägareförbundets instruktörsutbildning Steg 2 som var förlagd på Gammelkroppa skogsskola i Värmland 11-15 april. Några bekanta ansikten från Steg 1 var där och sen några nya. Totalt 10 deltagare var vi som våra ledare Annika Olsson och Anders Blomgren skulle hålla ordning på.

Jag samåkte med Anki Nyström med sin wachtelhund Panther. Anki och jag har känt varandra ett tag och vi kommer att hålla en del kurser ihop nu framöver. Vi delade även rum. Panther och Cleo fungerade jättebra ihop vilket förstås är skönt.
Blog image
Under Steg 2 fokuseras det på problemhundar vilket förstås är jätteintressant.
Mycket av tiden ägnades åt grupparbeten där vi använde oss av våra egna hundar och vi instruerade varandra. Några av hundarna som var med hade lite problem och då körde vi lite extra med dem.
En av dagarna kom det dit en weimaranertik som börjat jaga bilar och då visade Annika hur man gör för att jobba bort det. Väldigt intressant.

På fredagen och lördagen fick alla tre grupperna varsin "problemhund" och dess ägare att jobba med. Vi fick en flathane som hette Birk med sin husse Björn. Birk stack till människor och andra hundar. Vi jobbade med dem och fick honom att tycka att husse var tillräckligt spännande och viktig för att inte dra i väg trots stora retningar. Kändes jättebra. Det blev lite som ett examensarbete.

På lördagkvällen kom Elsas valp Asterix alias Azton och hans människor Susanne och Krister förbi och hälsade på. Så kul att träffa dem. Åh, vad jag saknar borderterrier! Azton är så trevlig. Valpig och go. smiley
Blog image

Maten var fantastisk, kurskompisarna var kanon, kursen var verkligen bra! Ett bra minne att ta med sig och nu känner jag att jag verkligen fått med mig verktyg för att ta mig an lite krångligare hundar. Ser fram emot framtida kurser och utmaningar.